Fiska med båt

Behöver man en båt eller inte för att fiska? Svaret på den frågan blir nej i många fall, men det kan vara en fördel att komma ut på vattnet när man vill fånga fisk.

3555162-fiskare-i-en-bat

I Allehanda kan man läsa om att man kan börja fiska med flytring eller potonbåt om man vill komma längre ut när man fiskar. I artikeln kan man även läsa om Börje Mattson som i flera år fiskat just med flytring. Han säger att fisket från flytring är fantastiskt bra om man vill fiska utanför vassområden eller vid grund. Vill man ta sig lite längre sträckor lättare kan man istället köpa en pontonbåt som man kan ro. Han tipsar dock om att man aldrig får glömma flytväst när man fiskar med flytring eller potonbåt eftersom man sitter så nära vattnet och det finns en överhängande risk att man faktiskt trillar i. Det som är så bra med denna typ av fiske tycker Mattson är att man kan komma ut på sjön och fiska till en billig penning.

Skaffa båt

Men vill man komma ut på sjön på riktigt för att fiska som ett proffs, är det alltid bättre att ha en riktig båt. En flytring eller potonbåt är trots allt väldigt begränsande och jobbig att ta sig fram med. Ska man investera i en riktig båt bör man tänka på att det kan behövas ett förarintyg för att få köra den. På nätet kan man hitta många kurser som ger förarintyg för båt. Något annat man bör tänka på är vad båten ska användas till. Är den tänkt enbart för fiske kanske det passar med en enklare båt som inte behöver klara av att vara ute på sjön under längre perioder. Några andra saker att tänka på inför båtköpet är:

  • Hur mycket tid man är beredd att lägga ned för att båten ska vara i skick. Vill man ha en båt som redan är körklar eller som behöver renoveras?
  • Att man har ett köpekontrakt och det kan laddas ned både från Konsumentverket och Blocket.
  • Att båten måste förvaras någonstans. Det brukar pengamässigt löna sig att gå med i en båtklubb snarare än att ligga i en marina. Läs mer.

Känner man sig osäker inför att köpa en båt, behövs faktiskt inte alltid en båt för att fiska. På NT skriver man att det i många städer faktiskt finns möjlighet att fiska i strömmar mitt i stan.